Monday, April 30, 2012

Kleenex Moments Contest | Facebook


Salam 1Blog...


Dah lama asyik post entry bab rumah je kan...so arini aku nak apdet pasal contest lak....mana tau rezeki aku or korang nak join skali ker...bleh menang contest ni kan :)


Ok contest ni kat Facebook...dah lama tak join apa2 contest...kali ni aku join Kleenex Moments Contest...based on voting jugak contest ni...


Nak join senang ja : 
1. Like Page Kleenex Malaysia
2. Then klick kat Tab Kleenex Moments 
3. Kalau nak join : 


Isi form application di step 1 then upload gambar yg korang nak di step 2..serta slogan korang..then submit.. 


Kalau nak vote klik pada Gallery then search la gambar yg korang nak vote tu...then vote...


4. Due date contest ni 10 June 2012...so cepat2 la join :) 
5. Hadiah :

  •     Grand Prize: RM5,000 Cash
  •     5 x 1st Prize: RM1,000 Cash
  •     10 x 2nd Prize: RM200 Vouchers
  •     50 x Consolation Prize: Kleenex® Hamper Worth RM50




Itu jer cara...senang kan? 


Ok...Sekarang ni aku nak mintak tolong kawan2 kat sini tolong vote gambar yg aku submit huhu...tolong yer.. 


Ada dua gambar ni...tolong klik kat link di bawah gambar then vote :) 









Tolong vote kami yer...terima kasih... ;-)

Tuesday, April 24, 2012

3G Crystal White | Artak Kitchen Design @ Intech Kitchen Sdn Bhd


Salam 1Blog
Hari ni aku nak citer bab Base Unit KC aku plak…untuk base unit ni…aku direct call Artak Kitchen Design atau sekarang ni sejak penubuhan syarikatnya dikenali dengan nama Intech Kitchen Sdn. Bhd…aku agak teruja bila dengar Jeff dah daftar syarikt S/B…coz ini menunjukkan business dia yg semakin maju dan berkembang...serta kukuhnya sesebuah perniagaan itu…cewahhh…lama tak praktik ayat company secretary ni hahaha….
24/3/2012
Jeff datang untuk ukur dan bagi quotation untuk base unit aku…but then aku tanya skali advice dr dia tentang tempat fridge aku yg tak sampai 2 kaki tu…Jeff ckp mmg tak boleh letak fridge…tak muat…sbb kaki fridge jer dah dlm 2kaki lebar…so dia suggest aku buat tempat storage kt situ..means buat tall unit…fridge dia suggest letak kat sebelah tempat mesin basuh aku nanti..dia suggest buat Hanging Wall unit kat situ…aku suh dia kira dulu quotation..kang dia suggest byk2 aku xde bajet no use jugak kan…in same time aku tanya psl 3G CWF tu…aku ckp la yg wall aku tu order lain dapat lain…Jeff pun terangkan kt aku yg beza tu hanya cermin..yg buat putih tu nampak pure putih dan putih nak ijo mcm wall unit aku tu…yg cermin bg nampak putih tu la dipanggil Crystal White…clear cermin akan buat color pintu putih nampak original putih…tp dia ckp mmg agak mahal yg crystal white tu…tambah2 kl yg frameless…huhu…ni la baru aku tau 3G ada banyak jenis cermin..selama ni aku tau kl putih tu dapat putih la haha…
So bila aku dapat quotation dari Jeff setelah diskaun aku mcm tak percaya…harga yg Jeff bagi untuk Base Unit + Hanging Wall Unit utk fridge/mesin basuh/tempat microwave oven kecik hampir 6 kaki + Tall unit yang hampir 3 kaki sama dengan harga untuk Base Unit + Hanging Unit 5kaki dari company yg pernah aku survey sebelum ni…pehh..memang murah la…then bila aku bincang dengan hubby…hubby pun ckp ok coz Jeff ckp boleh buat bayaran secara ansuran selama setahun kalau nak…1sttime dengar company cabinet boleh buat ansuran bayaran camni…huhu…so aku decide color yang sama dengan wall unit aku tu…mmg aku nak satu color ja tak suka campur2 color lain…Jeff cakap 2-3 minggu dah boleh pasang KC aku…
27/3/2012
Aku call Jeff nak bg ukuran untuk microwave oven kecik aku…then nak tanya skali boleh tak kalau nak tukar color ke putih yg Crystal White tu….kalau tambah dalam 2-3 ratus maybe aku nak tukar skali dengan wall unit aku tu…Jeff cakap boleh je kalau nak tukar skali untuk yang wall unit aku tu…dia boleh tolong tukarkan cermin tu…so sekarang ni color pintu 3G aku putih yg Crystal White…ye haaa…best2….
1/4/2012
Hari ni Jeff datang untuk buka balik pintu2 wall unit aku…lepas dah buka sumer pintu..Jeff tunjuk kat aku satu pintu ni yg dah nampak lubang halus kalau kita letak kt bwh cahaya matahari…Jeff ckp ni la satu masalah pintu 3G…yg jenis sticker ni…hanya dapat warranty dalam 3 tahun je kalau jenis sticker ni…means kalau lama2 and pintu tu selalu kena panas…sticker2 tu akan mengelupas dan terkeluar…akan nampak la lubang2 kat pintu tu…tapi Jeff ckp company dia buat guna jenis spray…so memang dijamin takkan keluar mengelupas macam tu…aku macam tak pecaya je pintu wall unit aku tu dah start jadi lubang2 camtu…baru je pasang xsampai sebulan pun…nasib Jeff bagi info mcm ni…kl tak memang aku xtau pun…and company lain selama aku survey ni pun takde penah nak info kt aku mcm ni…so dengan Jeff aku dapat banyak info pasal material 3G ni…aku terasa mcm kena tipu bulat2 plak dengan kontraktor aku yg sebelum ni…adeii….

Jeff tengah buka pintu 3G asal...

22/4/2012
Hari yang ditunggu2 dah tiba…tak sabar nak tengok rupa dapur aku yg lengkap dengan KC…actually aku tak dapat bayang lagi rupa camne KC aku tu sebab sumernya aku serahkan bulat2 kat Jeff untuk dia design camna…janji aku nak cantik jer KC aku nanti huhu...
Dalam pukul 11 pekerja Jeff datang…dan dorang trus start buat kerja…aku tengok mcm banyak jer benda yg dorg bawak tu huhu…kotak2….papan2…pintu pun byk…
barang2 dah sampai...


Apa yg aku dapat dari Jeff :
1. Base Unit 11 kaki termasuk drawer yg agak besar…bottle rack…complete soft close…
Rangka kabinet dah siap...pintu blom pasang lagi...

2. Panel atas untuk tutup hose hood 15 kaki…bagi nampak kemas hood aku takde la nampak tergantung gitu je…yg ni Jeff tolong pasang free…
Panel hood dah ada...cantik tak?

3. Pintu Wall Unit yang asal dah tukar cermin Crystal White…total 7 pintu…
4. Tall Unit hampir 3 kaki…ruang wall unit asal yg lebarnya sekaki dibuang dan dijadikan 2 kaki lebar…untuk ruang storage yang maksimum…
Wall unit asal untuk dibuang...utk ganti wall unit baru saiz 2kaki..

Tall unit untuk storage...

5. Hanging wall unit hampir 6 kaki untuk tempat fridge…tempat microwave oven kecik aku…dan mesin basuh aku….
Hanging wall unit utk fridge, mesin basuh & microwave oven kecik...


Total Harga : Belum tau coz aku blom dapat bil hahaha….
Tau nape aku blom dapat bil?sebabnya…lepas pekerja Jeff siap pasang KC aku sumer…Jeff datang umah aku…then dia buat inspection…dia bgtau aku yang 6 pintu wall unit aku yg asal tu ada skit kemek di frame pintu…so dia buka balik pintu2 tu on spot…bwk balik kilang…dia cakap dia akan buat pintu baru untuk ganti balik pintu2 tu….lorr…aku sendiri dah abis belek2 tadi sumer pintu..tapi still xleh nak perasan kemek yang dia cakapkan tu…betapa teliti Jeff dalam menjaga kualiti barang dia…bagus dapat kontraktor mcm ni…orang kata berbaloi-baloi…huhu…pdhal bagi aku..hasil yang aku dapat hari ni dah memuaskan dari segi kekemasan….
Jeff datang inspection + cabut pintu wall unit utk tukar baru...

Sekarang ni KC aku separuh siap…weekend ni baru Jeff pasang pintu2 baru untuk wall unit aku….so gambar KC yang dah siap aku masukkan dalam next entry ok ;-)

Komen Aku :
Harga - Memang murah dengan hasil yang dapat...banyak free gift...harga boleh dirunding mengikut kemampuan client...boleh buat bayaran ansuran setahun kalau nak...
Ketepatan masa/Service - bagus...banyak info boleh dapat dari Jeff...after sales service bagus...walaupun blom buat apa2 bayaran...
Kekemasan kerja - hasil dan kualiti baik...RECOMMENDED!!!

Contact Person - Jeff (012-6252528)
Lokasi/Kilang - Bandar Teknologi Kajang

Tuesday, April 10, 2012

3G Crystal White Frameless | MyKitchen Design

Salam 1Blog

Alkisah Kitchen Cabinet 3G Crystal White Frameless (CWF) ni bermula masa Homedec 2011…kononnya gi Homedec nak survey Hood & Hob je…last2 terjatuh cintan skali dengan KC jenis 3G CWF ni…selalunya kita tengok 3G yg ada frame aluminium tu kan…tapi yg ni takde frame…so nampak pintu kaca 3G tu je…dah ler color putih idaman aku yang dorang pamer kt booth tu..mmg aku bekenan sangat2 la….dah kuar dari Homedec tu boleh kami patah balik sebab nak booking jugak huhu…

MyKitchen Design…company yg pamerkan 3G CWF…Mr.Kit orang yang entertain masa aku mintak quotation…katanya ni jenis baru…takde lagi company yg buat,,,so kiranya dia antara compay awal yang ada 3G CWF..so untuk design aku…dia quot base..wall…top solid surface dalam RM6.7K….adoii mahai la plak…Mr.Kit ckp mmg mahal skit yg ni…then aku suh quot if aku campur dgn Melamine…untuk base Melamine…Wall 3G CWF ni…so dia quot dalam RM5.9K…hubby aku ckp ok…sbb masih bawah dari bajet aku…so aku pun byr booking RM500 sebab rumah blom dapat kunci masa ni….sonoknya hati tak terkira huhu….

Namun…bila dah dapat kunci dan nak kena bayar lawyer bagai…aku rasa mcm harga KC ni mahal plak untuk campuran 3G & Melamine…selalu yg aku survey boleh dapat 3G the whole KC untuk harga ni…so aku pun mcm berkira2 nak cancel je booking ni and kalau boleh cancel save skit bajet aku buat KC coz aku dah tukar plan nak buat top konkrit….aku call Mr Kit pada 13/1/2012…katanya kl cancel trus duit booking akan burn mcm tu ja…so bila aku pikir sayangnya duit booking tu aku decide buat wall unit je dgn dia…atleast aku dpt gak 3G CWF tu hihi…utk base maybe aku cari kontraktor lain…coz bila aku tanya Mr.Kit untuk base…walau dah ada tabletop konkrit…harga sekaki dalam RM180...pehh memang mahal la dgn dia ni…so aku decide bt wall unit je..dia pun ckp ok boleh…

25/2/2012
Mr.Kit datang untuk ukur wall unit KC…so color aku pilih sama mcm kt Homedec aritu la putih….Cuma carcass dia aku nak sama mcm color stor aku..ada corak kayu skit…tapi Mr.Kit ckp dia xde color kelabu camtu…Cuma color nak coklat skit…aku cakap boleh je la sbb dapur aku pun ada campur color cream skit tiles tu…xde la beza sgt…so 2-3 minggu lagi siap KC aku…but Mr.Kit suh aku ubah kedudukan suis di dapur ke bawah skit sebab nanti KC aku jadi tak sama tinggi…bisa diatur yg ni….tak sabar nak tengok KC siap huhu…

17/3/2012
Arini KC aku bakal dipasang…katanya pukul 12 tengahari…but then tunggu punya tunggu…pukul 4 baru sampai…jalan jem katanya…yer la company ni dari Rawang so aku faham kalau hari minggu camne kan…bila dorg punggah brg2 KC nak pasang…aku tengok nape lain mcm jer pintu 3G aku ni…hubby aku ckp color ijo…then ada FRAME!!!aku tanya pekerja tu….sy order lain la…asal dpt yg ni??dia suh aku call Mr.Kit….bila aku call..Mr.Kit cakap itu color putih la…mmg akan nmpk ijo skit sbb cermin dia tu…aku ckp la aku nak yg mcm kt Homedec hari tu..yg putih dorg pamer tu…dia cakap itu Crystal White…aku ckp yer la nak yg itu la…dah tu yg ni ada frame plak tu..aku nak sebiji mcm kt Homedec…boleh Mr.Kit cakap yg kt Homedec tu harga lain….harga mahal lagi…lorrr…sakitnya hati aku…abis yg aku mintak quotation dulu tu bukan CWF ke??

bengang pun ada…so aku nak suh dia tukar balik…dia ckp kl nak tukar kena tambah duit…hampeh btul la…kl nak cancel duit booking burn plak….bila bincang dengan hubby…kami decide truskan je dengan 3G yg kami dapat ni…coz kl nak tambah duit bajet aku dah lari banyak dengan reno yg lain…so REDHA jer la….tapi hati memang sakit sangat2….dapat 3G biasa dengan harga yg mahal giler….dah la panel tutup hose hood tu pun dia xde bagi….aarrghhhh!!!!

So layan jer la gambar wall unit KC aku ni…(mode sedih…sob…sob…)

Pintu 3G with frame...color nak ijo huhu...

Pekerja tengah pasang pintu...

Dish Rack


Wall Unit kabinet dah siap dipasang...panel hood takde....

takde cover hood..tak lawa...


Komen aku :
Harga – Mahal huhu….walau ada kilang sendiri...tak berbaloi dengan harga yang dapat...
Ketepatan masa/Service – ok…coz masa datang ukur on time..just lewat skit masa datang pasang sebab KL jem…but dari segi ketelusan agak meragukan…sekejap ckp camtu sekejap camni…
Kekemasan kerja –kemas…finishing bagus…tapi tak sangka material tak sampai sebulan dah berlubang2….

Company –MyKitchen Design
Contact Person –Mr.Kit (012-3226533)
Lokasi - Rawang

Saturday, April 07, 2012

The Important Space...The Store...

Salam 1Blog...

Entry kali ni aku nak citer bab storage lak....alkisahnya di rumah baru aku ni xde stor untuk simpan barang...selalunya kl projek2 rumah sekarang ni mostly ruang untuk stor akan disediakan coz ruang ni amatlah penting untuk penyimpanan barang2....but rumah baru aku ni tak disediakan plak...so terpaksa la bajetkan duit untuk kos buat stor....

Rata-rata aku survey kalau nak buat stor ni antara RM2K-4.5K...ni kalau buat jenis stor kabinet tu....kalau naik batu dalam RM2K jugak...camna rupa stor kabinet tu?haa...boleh tengok gambar yg aku letak kt bawah ni....ni la gambar yg penah aku post dalam entry sebelum ni....aku berangan nak stor cam kt bawah ni la...

Ruang Stor yang praktikal

Masa dalam aku survey2 quotation...agaknya rezeki aku la nak dapat kontraktor ni....DTA Resources...company Melayu...di Bandar Rinching...dekat je la dgn umah aku..harga kalau stor kabinet tanpa ada rak2...dalam RM1.2K...kalau tambah rak macam stor idaman aku nak buat  ni dalam RM1.4K je...material Melamine...so mmg aku trus konpem buat dgn dia la...kerja pun cepat...dalam 2 minggu lepas confirm...dah datang pasang...keja pun ok..kemas je...dalam sehari siap keja2 ni....

Pekerja DTA Resources

Stor idaman dah siap hihi...

So the very happy dapat stor idaman ;-)


Komen aku :

Harga - so the very berbaloi...
Service/Ketepatan masa - bagus...
Kekemasan kerja - Memuaskan...kemas...kalau de problem dorang akan cepat bertindak untuk btulkan problem....

Company - DTA Kitchen Resources
Contact Person - Encik Din (013-6086905)
Lokasi - Bandar Rinching, Semenyih.
Facebook - Dta Kitchen

Recommended!!

Wednesday, April 04, 2012

Ceiling Zheng

Salam 1Blog...

Sama seperti tajuk entry kali ni...cikgu nak menceritakan perihal pengalaman reno plaster ceiling dan wiring dirumah cikgu...so anak2 murid sila amik perhatian dan buat iktibar yer...cikgu buat dengan Zheng Plaster Ceiling...antara banyak2 yg cikgu survey..dia paling murah..termasuk wiring and lampu skali...sebab cikgu buat jenis L-box yang ada lampu tu kat ruang tamu...pastu PC biasa kt dapur...letak downlight...bahagian lain takde buat...nak save bajet la katakan :-)

17/1/2012
Seperti yang cikgu pernah citer sebelum ni...cikgu terpaksa bergegas ke BTK untuk buka pintu rumah bagi memberi laluan pada orang yg nak buat tabletop...ini kerana kontraktor PC yang janji nak datang awal pagi untuk buka pintu rumah tak muncul tiba...dalam pukul 10 cikgu cuba call tokey dia...tokey dia cakap dia terlupa nak inform cikgu yg pekerja dia akan dtg buat kerja pada tengahari bukan awal pagi mcm yg dijanjikan sebelum ni...fine...cikgu pun tunggu sampai tengahari sambil menumpang rumah jiran yg baik hati iaitu Puan Anida...hampir pukul 3 petang yg ditunggu2 tak muncul2 tiba...call lagi skali tokey PC..."aiyaa...saya ingat orang saya sudah pegi sana ma...blom sampai ka...nanti saya call itu olang..." click....pukul 4 petang time cikgu nak balik pick up hubby dah...call lagi si tokey..."aiyaa...sorry aa kak..olang saya tak boleh buat hari ni lo...kerja sana blom siap..esok la...esok la..." dalam hati cikgu..."nasib xde depan mata aku...kalau tak mau aku sembur je...cakap ler awal2 cancel buat esok je...penat aku tercongok dengan anak kecik aku..."

18/1/2012
"...Hallo Mr.Y...apa mcm PC saya??.."
"...Sorry aa kak alini tak dapat lagi aa...esok olang saya buat..."
Hampeh.....%#%@$#!!!!!

20/1/2012
"Halo kak...u punya PC sudah siap aa..."
"...ok...esok saya bayar u duit..."
click.....

21/1/2012
Arini cikgu tak sabar2 nak pi tengok PC rumah cikgu...masuk2 jer wah...cantik...kemas jugak dia buat...pastu lampu downlight 4segi yang cikgu mintak pun dia bagi yg cantik ada corak2...

Downlight yang cantik...
L-Box...waktu siang


tapi bila tang wiring...dia gunakan suis yg sedia ada jer...xde buat tambah2...lorr...bayangkan downlight 6 biji kt ruang tamu tu satu suis ja...pastu kat dapur downlight dia letak 4 biji dekat2 sebelah bahagian dapur ja..sebelah bahagian lagi xde...so gelap la bahagian tu xde lampu...patutnya letak la 2biji bahagian ni 2 biji lagi bahagian dekat toilet tu...adoii...kena tambah point lampu lagi le ni...then point utk kipas kat dapur pun tak buat...suis socket tambahan..cikgu suh tambah 2 socket dia buat satu je....then socket2 tambahan dia buat xkemas...senget tak sama tinggi dgn yg asal...so bila tokey tu datang collect duit...cikgu tak bayar habis...biar siap sumer baru byr balance...cikgu pun bgtau dia apa yg nak tambah sumer...okeh...lepas CNY dia cakap keja jalan...

12/2/2012
Datang BTK...
"...Tokey...bila mau buat balik keja?.."
"..Sorry aaa kak..saya punya wiremen tak ada skrg ni...nanti ini minggu saya buat jugak..."
Gggrrrrrrr........................

19/2/2012
"..Tokey bila lagi mau buat keja???saya mau cuci dapur...mau cat...nak pasang kabinet ni..."panas...panassss....
"..saya punya olang tak siap lagi itu keja rumah BTK jugak...tak pa lah..esok saya sendiri datang buat...."
Dalam hati..."tak datang buat esok...aku burn balance payment.."

24/2/2012
Arini cikgu terpaksa datang BTK pinjam keta hubby lagi coz orang grill nak datang btulkan grill rumah cikgu yang agak tinggi...so kena datang bukakan pintu rumah...dalam pukul 10 pagi sampai...nak buka gate rumah...nampak..kunci apa kt tembok pagar ni...belek punya belek..Ya Allah...kunci pintu rumah aku!!! masuk jer dalam rumah tengok dapur cikgu banjir!!!air sinki terbuka sampai melimpah2.....HAH!!!memang keja orang PC ler ni...dorang yg buat keja last aritu...sbb apa cikgu boleh ckp camni?sebab cikgu tengok point kipas...socket and wiring mana yg nak kena ubah aritu dah siap buat...so mmg takde buat reno apa dah selepas dorang buat keja tu...panasnya hati...maunya orang buka pintu masuk curik kipas n lampu ke sapa nak ganti??pastu air tu sapa nak bayar tu..dekat 4hari gak tu dari isnin lepas...

Sinki yang dibiar terbuka
Banjir suda....


pastu point lampu yg dibuat bukan point lampu biasa tu...tapi dia tebuk lubang 4 segi utk point lampu downlight sebiji jer kt dapur tu...adoii la...orang suh buat point lampu biasa tu...xkan la nak buh downlight sebiji je kt situ...xde beza pun gelapnya nanti...herm...citer dgn hubby..dia pun no komen...maleh dah nak byk citer so bayar jer balance tu....

Dapur...nampak tak point lampu tambahan tu?
kotak 4segi mcm dlight...
L-box...waktu malam...


Haa..so anak2 murid...amik iktibar dengan apa yg cikgu alami ye...kalau nak cari yg murah pun kena tengok keja and service dia camna....ni dah banyak buang masa satu...pastu bila suh buat penambahan tu buat cincai je...cat ceiling kita sediakan sendiri pun dia tak cat elok...bertompok2 jer dekat lubang point lampu and kipas tu...kena la cikgu cat semula....


Komen cikgu :

Harga - murah dengan hasil yg dapat...
Ketepatan masa/service - for me not professional...and tak bertanggungjawab coz tinggal kunci rumah kita atas tembok pagar jer....
Kekemasan kerja - untuk PC okeh...cantik...but for wiring not satisfied...coz dia guna suis asal...tak banyak pecah suis utk downlight...then wayar utk tambah socket dia guna wayar biasa...bukan wayar yg btul2 utk socket punya wiring...ni org wiremen yang pasang kipas umah yg cakap...silap2 kalau tak tahan sekejap jer wayar tu boleh rosak....

Tapi itu lah hasilnya bila nak save bajet kan....REDHA JER LA....


Monday, April 02, 2012

Table Top

Salam 1Blog...

Arini aku nak citer bab table top plak...so panjang skit la coretan kali ni hihi....

Selepas setel pasal grill...benda yg aku buat adalah table top konkrit untuk KC aku...kalau ikutkan aturan yg aku buat...aku nak buat plaster ceiling and wiring dulu...so xde la habuk sumer atas tabletop nanti...tapi disebabkan orang plaster ceiling yg merangkum wiring tak datang buat pada tarikh yang ditetapkan..so terpaksa la aku proceed dgn table top dulu...kalau nak menunggu siap plaster ceiling dulu tah berapa lama lak amik masa...

Knapa aku tukar plan dari solid surface ke table top konkrit? antara faktor2 yang buat aku tukar plan ni sebab ada yg aku terbaca di blog2 dan forum2…..

Antaranya :

1. Kos yg agak murah dari solid surface…

2. Ada baca kt forum sorg ni baru jer siap KC dgn solid surface...tapi bila terkena air sirap..dah jadi bertompok2 merah solid surface dia..means meresap masuk ke dalam...so terpikir kl kenduri-kendara ke...buat masak2 utk family dtg ker...mau bertempek2 kunyit sana sini...kunyit lagi ler susah nak ilang...huhu...

3. Ada pengalaman org kat blog...solid surface dia retak...walau tak byk tapi nampak sangat...so terpaksa tukar sekeping trus dgn harga yg mahal...kl konkrit ni bleh tahan lama...kl org yg buat tu bancuh simen + simen tiles tu dengan kemas dan btul...takkan pecah2 simen tu....table top umah mak aku dah dekat 30 tahun lebih elok jer lagik tiles dia sumer....tu faktor ketahanan la...tapi kl kontraktor yg jenis nak amik untung…bancuh simen tak btul…mcm umah aku la tiles yg pecah2 aritu ganti baru pun still lopong…mau nanti pecah balik tu….

4. solid surface cepat calar...dan kalau nak ilangkan calar nak kena polish...larat ke nak polish selalu?hehe...kl dengan anak keciknya lagi...mau biar gitu je...

Ni antara faktor2 yg buat aku pikir banyak kali then aku tukar buat konkrit je…

Ok berbalik pada kerja2 table top ni…aku upah kontraktor indon nama Wak Parjo…Wak ni banyak gak buat keja2 reno kt area umah aku…sbb nak cepat punya pasal aku pun trus jer suh dia buat table top…tengok dia buat keja ok kemas masa dia tunjuk contoh kt umah jiran yg dia buat table top tu…dia amik upah 1.8K kalau skali tiles sumer…tmasuk plumbing and ubah sinki…kalau tak masuk tiles 1.5k jer…so aku decide tiles aku beli sendiri la nanti…sebab kl amik dgn dia…dia asyik suggest amik tiles color hitam…sama mcm jiran tu..xmo aku…taste aku lain xkan nak bagi sama lak…sbb cabinet aku putih so kl boleh aku nak sumer color lembut jer…biar dapur nampak luas skit…putih hitam ni dah biasa sangat orang buat…

Ni tiles pilihan kami..nk putih skit takde lak...hihi...


So pada 17/1/2012 aku terpaksa pinjam keta dr hubby gi BTK gara2 orang plaster ceiling yg ada kunci tak datang buat keja…dalam pukul 9 aku sampai BTK…Wak Parjo dah tercongok tunggu depan pintu umah…then aku bgtau kat Wak Parjo aku nak ubah sinki dari tengah ke tepi tingkap…so dr tingkap tu nak dalam sekaki jer jarak dgn sinki…pastu 2 kaki dari sinki tu baru tempat hob aku…sbb aku dah siap aturkan mana aku nak letak drawer n pintu cabinet aku sumer nanti…but then Wak Parjo mcm berkeras suh aku buat sinki kt tengah2 tu jugak…dapur kt tepi tingkap…dia ckp nanti masak asap masuk dalam rumah…aku tak nak la..kang kl sinki kt tengah2 air lambat kering…then aku bukannya tak pakai hood…tapi dia cam cakap nanti jangan menyesal kl dah letak sinki kt tepi tingkap…dalam hati aku cerewet pulak orang tua ni…aku yg bayar ikut aku la nak buat camna pun…last2 dia ikut jugak ubah sinki ke tepi…

Sehari jugak siap untuk buat simen tabletop tu…kena tunggu bagi kering Wak tu cakap…but then petang dekat pkl 4 aku dah nak balik coz nak kena amik hubby balik keja…Aleesya pun dok meragam jer nangis2…boleh Wak tu nak ajak jugak aku gi kedai tiles pilih tiles…lorr…pagi tadi time aku nak pi trus kedai tiles tu pilih dia cakap nanti kemudian….skrg ni dia ajak plak…so tak boleh la aku nak pi time tu jugak….dia dah buat muka masam dengan aku…aku cakap la nanti aku beli la dengan hubby aku…bwk dtg BTK dia buat la keja sambung tu…kl beli petang ni pun bukan dia boleh pasang tiles tu lagi..simen tak kering…so sabtu aku suh dia dtg sambung buat keja….

Hari Sabtu 21/1/2012 aku ngan hubby bwk tiles yg aku beli ke BTK…so orang2 Wak sambung buat keja tiling tu…itu pun sebelum hari Sabtu tiba…Wak Parjo telefon aku setiap hari ajak aku pi kedai tiles suh pilih tiles…ler..apa kes aku nak pi beli tiles dgn dia…dah ler hari keja bukan aku bleh selalu amik keta hubby…ishkk…sakit gak hati aku…pastu bila aku cakap aku tak boleh dia kata dia nak belikan tuk aku…kira cincai2 dalam rm300 la tiles tu sumer dia kata…aku xnak la sbb aku tau dia nak beli yg hitam tu jugak…time aku beli dgn hubby tiles tak sampai 300 pun…dalam 230 jer…jimat lagik huh….

Tinggikan tabletop ni dah paras pekerja Wak ni je...


So aku tak tunggu lama dorang ni buat keja coz adik ipar aku dari Ipoh nak datang…Wak cakap sehari jer boleh siap…ok la..aku pun bayar penuh kt dia…sbb dia asyik dok tanya xde ke duit kasi skit nak beli barang dari mula aku jumpa dia selasa aritu…tapi bila hubby aku ada skali lain plak dia cakap…bayar bila2 pun boleh…aku dah maleh nak deal dengan karenah dia so aku suh hubby aku bayar sumer…

Lepas Chinese New Year 24/1/2012 aku gi tengok hasil keja Wak Parjo…pehh..aku sangat terkejut sebab ukuran yg aku bagi kt dia satu pun tak btul…jarak dari tingkap ke sinki hamper 2 kaki…then tempat dapur aku hampir 3 kaki dari sinki…dah jauh ke tengah KC aku…pastu tinggi table top tu dah hampir 3 kaki..patutnya tinggi 32 inci je…hadoii penin aku tengok…bila call dia balik suh pecah balik ubah kedudukan boleh dia cakap ala beza jarak tu skit2 jer…hampeh jerk aku dgr jawapan tu…

Jarak hampir 2 kaki dari tingkap

tempat dapur hampir 3 kaki dari sinki

Balance KC aku tinggal skit je muat periuk nasi and water heater.

hubby aku pun dah maleh nak layan karenah dia dah…so kami cuba cari org lain kot2 boleh pecah ubah balik tempat dapur tu bagi dekat sinki skit…tinggi table top tu aku bleh pejam mata jer la…tapi rata2 ckp tak berbaloi pecah balik coz harga utk pecah balik nak ubah kedudukan tu dah macam harga buat baru…adoii haru btul la camni….

Last2 kami redha jer la…what to do…..

Komen aku :

Harga - ok jer
Kekemasan Kerja - biasa ja...coz tak ikut ukuran aku bagi...sinki aku skit kemek bila dipasang...tap pasang senget...pastu lubang saluran asal air di dinding tak ditutup dan kemungkinan serangga boleh keluar dari lubang tu masuk kabinet...lantai kabinet/tapak peti ais dibuat tak sampai 2 kaki lebar so tempat peti ais jadi sia2 coz nak letak peti ais xmuat...kaki peti ais akan terkeluar...
Ketepatan masa/service - service yang agak cerewet...dan tapak peti ais yg tertinggal tak buat..makan masa hampir 3 minggu baru datang nak buat balik...dengan alasan hujan la...ada kenduri kahwin bawah rumah la...terlupa la...hampeh!!!

So bagi aku kontaktor ni NOT RECOMMENDED!!!

Sunday, April 01, 2012

Kek Cinonet...

Salam 1Blog...

Arini aku n hubby gi BTK untuk jumpa Jeff dari Artak Kitchen...arini Jeff datang nak ambik pintu wall cabinet aku untuk tukar...nape nak tukar?nanti aku citerkan dalam segmen Kitchen Cabinet ok ;-)

Selesai Jeff wat keja dia...aku n hubby menuju Mines...niat di hati nak beli kek and hadiah birthday Aleesya...yer la aritu tak sempat nak celebrate bday dia...ari keja kan...so cari punya cari...kek pun xde...hadiah pun abahnye kata takde lagi...lain kali cari...hadiah ape la gamaknye tu eh...kalau aku cakap hubby aku nak beli tab jgn tak pecaya lak...coz Aleesya dah rendam GSII hubby aku dalam tub mandi dia pagi tadi...trus hubby nak belikan dia tab hahaha....susah jugak dengan budak yg asyik nak main hfon jer manjang...yg jadik mangsa hfon aku la tiap hari...sampai tak leh wat apa....skali hfon abah dia masuk besen trus nak belikan dia satu gadget hihi...nanti aku pun tumpang skali la...hahaha...




Lepas dah pusing2 Mines...kami beli kek kt Putrajaya je...beli makanan untuk dinner skali coz aku mmg tak masak skrg ni...masih xboleh nak bau2 ni...so sampai umah je apa lagi...acara potong kek la...nasib Aleesya tak meragam mcm tahun lepas time nak potong kek...teruja plak dia tengok kek cinonet yg kecik tu hihi...yg paling kelakar...dia nak makan icing kek je...kek nya dibagi kt abahnye suh habiskan haha....


Kek yg comel...

Happy Birthday Sayang...

Sedapnye kek ni....
Nak?? ;-)